Skip to main content
Article
The Future of the CAVE
Central European Journal of Engineering (2011)
  • Steven Cutchin, King Abdullah University of Science and Technology
Abstract
The CAVE, a walk-in virtual reality environment typically consisting of 4–6 3 m-by-3 m sides of a room made of rear-projected screens, was first conceived and built in 1991. In the nearly two decades since its conception, the supporting technology has improved so that current CAVEs are much brighter, at much higher resolution, and have dramatically improved graphics performance. However, rear-projection-based CAVEs typically must be housed in a 10 m-by-10 m-by-10 m room (allowing space behind the screen walls for the projectors), which limits their deployment to large spaces. The CAVE of the future will be made of tessellated panel displays, eliminating the projection distance, but the implementation of such displays is challenging. Early multi-tile, panel-based, virtual-reality displays have been designed, prototyped, and built for the King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) in Saudi Arabia by researchers at the University of California, San Diego, and the University of Illinois at Chicago. New means of image generation and control are considered key contributions to the future viability of the CAVE as a virtual-reality device.
Keywords
  • CAVE,
  • Computer-supported collaborative work (CSCW),
  • Graphics packages,
  • Image displays,
  • Immersive environments,
  • Interactive environments,
  • Sonification,
  • Tele-immersion,
  • Virtual reality,
  • Scalable multi-tile displays
Disciplines
Publication Date
March 1, 2011
Publisher Statement
For a complete list of authors, please refer to the article.
Citation Information
Steven Cutchin. "The Future of the CAVE" Central European Journal of Engineering Vol. 1 Iss. 1 (2011)
Available at: http://works.bepress.com/steven_cutchin/4/