Skip to main content
Presentation
Kriza, jedinstvo i osobne slobode
International Symposium on the Society of Discrimination, organized by the Sociology Students' Club 'Discrepancy' (2013)
  • Matija Kovačević
Abstract
Kroz povijest, pojava krize služila je kao jedan od najsnažnijih okidača za postizanje društvenog i političkog jedinstva. Pozivi na jedinstvo u takvim okolnostima gotovo su u pravilu nosili sa sobom i veliki diskriminatorski potencijal protiv pojedinaca i manjina koji nisu u potpunosti dijelili općeprihvaćeni svjetonazor (bilo da se on nastojao očuvati, oživjeti ili tek izgraditi). Osobne slobode i prava, ako ih je i bilo, ustupali su svoje mjesto prioriteta društvenom projektu i državnoj sigurnosti. Nakon erupcije islandskog vulkana Eyjafjallajökulla i posljedične krize, Slavoj Žižek je u članku za Jutarnji list 24. travnja 2010. predložio globalnu političku reorganizaciju s povratkom „striktno egalitarističkoj pravdi“, „teroru“, „voluntarizmu“ i „doušnicima koji prijavljuju neposlušne“ tijekom budućih kriza. To je bio povod za ozbiljno promišljanje i pisanje ovog rada. Može li se povijest ujedinjavanja na štetu ljudskih prava, unatoč tome što nas je toliko učila i preklinjala da ju ne ponavljamo, ipak ponoviti u naše globalno doba, koje je obilježeno sve učestalijim i dubljim krizama? Uzimajući u obzir eshatološku važnost krize u najrazličitijim i danas živim kulturama i religijama, kao i recentni razvoj globalne 'kulture krize', očitovane u izvještavanju medija i popularnosti filmova katastrofe, ovaj rad nastoji dati odgovor na to pitanje pomoću ciljane analize triju povijesnih primjera. Rimska kriza trećeg stoljeća, kriza Weimarske Republike i kriza 11. rujna 2001. pokazuju upadljive međusobne paralele, ali i sličnosti s trenutnom kulturnom, društvenom i političkom situacijom u svijetu, te nude relevantne implikacije i upozorenja za naše doba, čije shvaćanje i prihvaćanje može spriječiti gradnju društva diskriminacije.
Keywords
  • crisis,
  • unity,
  • human rights,
  • religious freedom,
  • liberty of conscience
Publication Date
Fall November 28, 2013
Location
Zagreb
Citation Information
Matija Kovačević. "Kriza, jedinstvo i osobne slobode" International Symposium on the Society of Discrimination, organized by the Sociology Students' Club 'Discrepancy' (2013)
Available at: http://works.bepress.com/matija_kovacevic/1/
Creative Commons License
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons CC_BY-NC-ND International License.